lördag 22 december 2007

Jullimpor med pomerans


Goda gammaldags limpor som jag brukar baka till jul.

3 stora limpor

6 dl mjölk
75 g jäst för söta degar
2 msk smör
1 ½ dl ljus sirap
14 dl rågsikt
3/4 msk salt
malda pomeransskal, efter smak
5 dl vetemjöl

Rör ut jäst i lite av den kalla mjölken. Smält smöret, tillsätt resten av mjölken och sirapen och ljumma till 37 grader. Tillsätt pomernas och mjöl. Arbeta degen kraftigt, tillsätt slutligen det mesta av vetemjölet till en fast deg.
Låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca 40 min.
Knåda degen och dela den i tre delar som formas till limpor. Lägg dem i långpanna, jäs ytterligare 40 min.
Grädda limporna i 175 gr. långt ner i ugnen, 30-40 min. Pensla dem med smält smör eller med mjölk. Låt kallna under bakduk.

Inga kommentarer: